søndag 31. desember 2006

Økologisk frisør i Bergen

Fra deres hjemmeside:
"Huldra er Norges første økologiske frisørsalong. Salongen tilbyr hårbehandlinger av høy kvalitet med økologiske produkter som verken skader håret eller miljøet. "

Hilsen
Sirkus

Tanker om et nytt år og et grønt prosjekt

Snart er det 2007 og i løpet av januar vil vi være i gang med vårt bærekraftige år.

Jeg går rundt og tenker på hvor stor endringen egentlig blir i hverdagen. En ting er bil, i Oslo har jeg aldri brukt mye bil, og kollektivtrafikken er godt utbygd. I Bamble blir det garantert mye verre, og til tider vil jeg helt sikkert måtte kjøre for å kunne besøke venner.

Når det gjelder mat har jeg jo forberedt meg en stund, men jeg tror jeg vil oppleve at det er vanskeligere og dyrere å få tak i økologiske versjoner av det jeg har lyst på, i enkelte tilfeller også helt umulig. Litt usikker på hvordan jeg vil takle det, vil det bli til at vi kjøper konvensjonelt framstilte produkter av de matvarene vi absolutt ikke finner økologiske varianter til, eller vil vi rett og slett unngå dem? Vil det påvirke livskvaliteten? Hvordan blir det når jeg seint en kveld kommer hjem fra jobb, det ikke er noe mat hjemme, for langt å begynne å leite etter økovarer og Kiwi rett over gata er det eneste logiske alternativet?

Hvor langt kommer jeg til å gå, hvor fanatisk kommer jeg til å bli?

Når det gjelder strømsparing og avfallssortering tror jeg det kommer til å gå bra. Det å ikke ta 20-minutters dusjer, slå av lysene, ikke fyre for kråkene, kaste metall og papir hver for seg osv. virker ikke spesielt vanskelig.

Samtidig ligger den viktigste delen av prosjektet akkurat i denne tvilen. Hva er enkelt for den vanlige forbruker, hva krever en innsats man ikke kan forvente fra travle familier, hva virker bare vanskelig men viser seg å være lett?

Dette er også et nybrottsarbeid som kanskje kan gjøre det litt lettere for folk som gjerne vil leve litt grønnere men ikke helt veit hvor de skal begynne.

Godt nyttår!

Brød

Maispannekaker

Maispannekaker er veldig gode til middag sammen med feks. salsa, guacamole, salat og bønner, eller med en kikertrett.

Ca. pris for ingrediensene står i klammer.

2 økologiske egg [7 kr]
ca. 1,5 dl økologisk maismel (fås kjøpt på Meny og i helsekostforretninger) [12 kr for 500 gram]
ca. 1 dl dl økologisk hvetemel [Helios er klart dyrest, Møllerens billigst, ca 10-12 kr for 1 kg]
6-8 dl væske, velg mellom melk, havremelk, usøtet soyamelk eller vann

Bland det tørre, rør inn ett og ett egg og spe med væsken litt og litt sånn at du unngår klumper.

Stek tynne pannekaker.

Pannekakene bør serveres med det samme.



Brød

lørdag 30. desember 2006

Bekymring i verden, godt nytt for neste år?

I følge denne kommentaren i Aftenposten er bekymringen for global oppvarming økende over hele verden. Det ser ut som om de to viktigste enkeltstatene i denne sammenheng, USA og Kina også begyner å innse alvoret. Verden er helt avhengig av at disse to statene renser sine utslipp og går over til en større andel fornybar energi.

2007 kan bli et svært interessant år.

Brød

torsdag 28. desember 2006

Åpner for boring 44 kilometer fra Nordkapp

Miljøverndepartementet har åpnet for prøveboring bare 44 kilometer fra Nordkapp.

En skandale mener jeg. Vedtaket er et reint knefall for oljeindustrien, den hadde overhode ikke samme sprengkraft i regjeringssamarbeidet som gasskraftverksaken og kunne i tillegg lett blitt avvist på faglig grunnlag.

Les Bellonas kommentar her.

Brød

Korttenkt om kortreist mat?

Jeg tror det er Framtiden i våre hender som har skrevet denne kommentaren. Spennende å se tall på at lokalprodusert mat kan være mer forurensende langreist mat. Jeg visste jo det, forsåvidt, det er enorm forskjell på økokålrot og tomater fra drivhus, uansett om det er produsert på nærmeste gårdsbruk. Moralen må være å følge sesongene i jordbruket, og unngå drivhusmat.


Brød

onsdag 27. desember 2006

Endring i amerikansk miljøpolitikk?

The Washington Post skriver at Bush vil sette isbjørnen på lista over truede dyrearter. I realiteten kan det være en litt skjult snuoperasjon som kan få store konsekvenser for amerikansk miljøpolitikk.


Brød

Mange er villig til å gjøre noe

I følge ny meningsmåling gjort for Aftenposten er mange villig til å endre forbruket sitt i miljøvennlig retning.

Dette er gode nyheter, og Brød & Sirkus håper at miljøbloggen kan være til nytte for noen av dem som ønsker å legge om forbruket sitt.


Brød & Sirkus

tirsdag 26. desember 2006

Prinsipper

Dette er prinsippene Brød & Sirkus skal forsøke å følge:

MAT

1) Økologisk
I all hovedsak spise økologisk mat, godkjent av Debio.

2) Kortreist
Velge kortreist mat når det er mulig, men unngå mat som er dyrket i drivhus.

3) Vegetarisk
Med unntak av noen typer viltkjøtt, kortreist fisk som ikke kommer fra oppdrettsanlegg og økologiske egg kun spise vegetarisk mat.

4) Økonomisk
Er det mulig å følge de ovenstående prinsippene og likevel holde seg innenfor SIFOs kostnadsestimat for mat og drikke (alkoholholdig drikke faller utenfor) på 1650 per person? I utgangspunktet stiller vi oss tvilende til det, om ikke av annen grunn enn at standardbudsjettet er et svært beskjedent budsjett.


ENERGI/UTSLIPP

Kort sagt begrense bruk av energi og kutte ned på direkte utslipp. Dette gjøres ved bla. få og korte dusjer, strømsparing og utelukkende bruk av kollektivtransport, sykkel og beina, der det er mulig.


AVFALL

1) Minske avfallsmengden

2) Sortere avfallet


FORBRUK

Begrense forbruket og det som må kjøpes bør være svanemerket.

Prosjektet

Dette er en prosjektblogg.

I ett år fra januar 2007 skal Brød & Sirkus forsøke å leve bærekraftig. Vi skal følge noen få, enkle prinsipper.

I bloggen vil vi legge ut rapporter fra vårt økologiske år, i tillegg til oppskrifter, avisartiker osv.
Det viktigste for oss er å se hvordan mulighetene er i VÅR hverdag for å legge om forbruket i bærekraftig retning.

I tillegg vil vi gjerne tipse leserne om produkter, butikker, linker, god mat og gode løsninger for et grønt liv. Slik håper vi at flest mulig kan bruke de rådene som passer dem og se at det er mulig å legge om livet sitt og at alle monner drar.

Vi siterer Øystein Dahle, leder av Worldwatch Institute Norden, "Mottoet må være at de som hevder at ting er umulige å gjennomføre ikke må få stå i veien for de som faktisk gjennomfører det".

Brød & Sirkus

Kvinner tar klimatrusselen mest på alvor

I følge en meningsmåling er det flest kvinner som tror at været vi har hatt i vinter er resultat av menneskeskapte klimaendringer.

Jeg bekymres igjen over at en god snøvinter neste år vil gjør at folk avlyser klimaendringene og fortsetter som før.


Brød

mandag 25. desember 2006

Bilene og luftforurensingen tar over i Asia

Det er særlig Kina og India som lar sykkelen stå og bruker bil. Den økonomiske oppgangen er årsaken til at stadig flere velger bekvemmelige framkomstmiddel.
Ifølge en rapport fra Asiabanken vil antallet biler i Kina være 15 ganger så høyt om 30 år. I India vil det tilsvarende tallet være 13.

Vi kan jo bare tenke oss hva dette vil si for klimagassutslippene i disse regionene. Samtidig skal er det vanskelig å se hvordan den vestlige verden skal kunne nekte denne delen av verden den samme levestandard som vi har hatt i mange år. Et evig dilemma og en god grunn til å satse penger på utvikling av renseteknologi.


Brød

57% tror at vintersportene kommer til å forsvinne

Glad i vintersport? I en meningsmåling for NRK sier 57% av de spurte at de frykter at vintersportene kommer til å forsvinne på grunn av klimaendringene.

Igjen er jeg redd for at dette er et resultat av årets hittil svært så snøfrie vinter. Jeg frykter at folk forveksler vær og klima og at en god vinter neste år gjør at folk forkaster klimaendringens følger for Norge og forbruker helt som vanlig, og mere til.


Brød

lørdag 23. desember 2006

Søppelsortering i jula

En grei artikkel fra Dagsavisen som beskriver hva du bør gjøre med julesøpla.

Brød

Det lysner for økomaten

Mamma kom gledesstrålende tilbake fra butikken med 3-4 kålrot i handleposene og kunne melde at "de økologiske var billigere enn de vanlige!". Selv her i distriktet ser det ut til å bli stadig større valgfrihet både når det gjelder lokalprodusert mat og økologisk mat. Prisene er også på vei nedover.

Jeg syns Coop fortjener en fjær i hatten. De tilbyr mange økologiske varer av eget merke til en lav pris. Feks. koster det økologiske Coop-knekkebrødet mindre enn Wasas ordinære knekkebrød. Coop tar også inn mange flere økologiske melke- og soyaprodukter enn konkurrentene.

Det viktigste for økovarenes utbredelse er tilgjengelighet og pris og på begge områder har det skjedd mye det siste året. Likevel er det lang vei fram. Fortsatt ser mange på økovarene som noen litt merkelige, vanskelig tilgjengelige og først og fremst dyre varer. Coop har altså gjort mye, men nå må også andre aktører på banen. Jeg tror feks. Rema 1000 i det lange løp vil tape på sitt velkjente slagord "bare lave priser". Folk vil ikke lenger bare ha lave priser. Folk vil ha kvalitet, service og muligheten til å kjøpe økovarer til rimelige priser. Så vidt jeg veit har Rema svært få økovarer i sitt sortiment. Markedsmakten deres er stor og hvis de forstår at markedet er i ferd med å forandre seg vil de kunne bety mye for den økologiske produksjonen og forbruksmønsteret i Norge.


Brød

Sverige vil binde seg til utslippsreduksjon

Zero melder at Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og miljøminister Andreas Carlgren krever at utslippene av klimagasser må kuttes med 30 prosent.
EU bør binde seg til 30 prosent reduksjon i utslippene av klimagasser fra 1990-nivået innen 2020, mener Reinfelt og Carlgren.

Dette er interessant, og særlig at det kommer fra en regjering på høyresiden. Den norske regjeringen vil som kjent binde seg til å minske utslippene med 50-80 % fra dagens nivå til 2050. Det kan se ut som svenskene har et mye høyere ambisjonsnivå, noe som også gjenspeiles i feks. satsingen på alternative drivstoffløsninger til biler.


Brød

fredag 22. desember 2006

Framtidsscenarioer for Norge

Morgenbladet snakker fortsatt om miljø, med en type realisme jeg ikke egentlig helt venter fra den kanten. Jeg er generelt litt skeptisk til regionspesifikke klimascenarioer, fordi de har så veldig store usikkerhetsmomenter. Likevel ser jeg nytten av å spå om framtida fordi det gir folk bilder å forholde seg til når de skal vurdere om klimatrusselen er stor nok til at de tar hensyn til den når de kjøper sin neste bil, eller sin neste banan, for den saks skyld.

Du kan også følge linkene og lese om paradigmeskifte i norsk klimaforskning og framtidsscenarioene til FNs klimapanel.



Brød

torsdag 21. desember 2006

Bjørnene slutter å gå i hi

Stakkars bjørnene, nå har det blitt så varmt at en del av dem ikke går i hi lenger.

Brød

Sola snur!

Årets mørkeste dag, selv om den er helt nydelig her i Grenland, og mor koker kortreiste egg fra gården en halv kilometer unna, og den økologiske kaffen koker. Det er godt å leve i Norge.

Uansett, sola snur, og jeg er fristet til å leke meg med metaforer om solkraft og ny giv i miljøpolitikken, men nei.

Vel, det går en miljøvekkelsesbølge over landet, og det gleder meg at miljøet endelig blir tatt på alvor. Neste år blir helt avgjørende for vår framtid.

I mens kan vi gruble over det faktum at det koster 97 ganger mer energi å produsere kjøtt enn å produsere poteter.


Brød

EU ønsker å redusere CO2 utslippene med 37%

Nok et bevis på at miljøbølgen er over oss. Aftenpostens leder i dag handler om EUs planlagte innsats mot energisløsing, der målet er å kutte utslippene av CO2 med mer enn en tredjedel.

En internasjonal avtale skal være på plass i løpet av to år, og undertegnes av både land i den tredje verden og USA i tillegg til EU-landene, og Norge som må følge regelverket gjennom EØS.
Miljøtiltakene inkluderer bla. å fjerne gamle, forurensende maskiner og husholdningsapparater, og produkter med energikrevende produksjon. Enda viktigere, i følge meg, er at EU vil satse på CO2-rensing av kullkraft og på bla. biodrivstoff, sol, vind og jordvarme.

Utrolig bra, også fordi EU har et apparat for å håndheve slike avtaler, iallefall blant sine medlemmer, slik at den internasjonale avtalen kanskje får mindre skuffende resultater enn Kyoto-avtalen.

Igjen lar jeg meg også glede av at Aftenposten, en tradisjonelt konservativ avis, ser ut til å ha forstått alvoret i klimakrisen. For å sitere: "Økt verdiskapning vil etter disse prinsipper bare være mulig med en uavbrutt forbedring i utnyttelsen av energi. Det blir krevende, men er tvingende nødvendig."

Brød

onsdag 20. desember 2006

Lær om fusjonskraft!

Verdens nest dyreste forskningsprosjekt har som mål å utvikle en fusjonsreaktor. Klarer de det, blir det hevdet at vi vil ha en kilde til ubegrenset ren energi. Jeg er ikke helt sikker på hvem "vi" er i denne sammenhengen, men teknologien er uansett interessant.

Følg linken og lær mer!

Brød

Hva skjer med thorium?

En journalist i forskning.no skriver om norsk interesse og politikk rundt thorium. Thoriumreaktorer er som kjent lansert som "ren" atomkraft, med nærmest ubegrenset kraft for verden.

Interessant kommentar, selv om jeg kan spare meg for hans entusiastiske beskrivelse av forskningstradisjonen i USA. Historisk sett har svært mye av atomforskningen og annen forskning i USA vært en del av militærindustrien, fullstendig blottet for altruistiske og modige tanker om en bedre verden.

Her kan du lese atomfysikeren Nils Bøhmer i Bellonas kommentar til thoriumsaken.
Det viktigste som kommer fram i denne kommentaren er at reaktorene vil produsere radioaktivt avfall som må håndteres i 1000 år. 1000 år er som kjent ikke kort tid i menneskenes historie.

Brød

Landbruket har biopotensial

Førsteamanuensis Odd Arne Rognli ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås mener det er et stort potensiale for produksjon av bioenergi i norsk landbruk. USA og andre land i Europa har kommet mye lenger i sin satsning, og Rognli mener også at det er en del som må være på plass i Norge før produksjonen kan bli reell. Blant annet trenger man bedre infrastruktur, gode priser på energien og teknologisk utvikling av feltet.

Brød

tirsdag 19. desember 2006

Varm vinter i vente

2,5 grader varmere enn normalt i januar, februar og mars, melder Meteorologisk institutt i sitt sesongvarsel.


Ganske dramatisk, selv om vi selfølgelig ikke må la oss lure til å tro at været en enkelt sesong gjenspeiler klimaendringer, det kan veldig lett slå tilbake. Hva om det blir en flott og kald vinter til neste år, blir drivhuseffekten da avlyst?

Det viktigste er å fokusere på endringer over tid, og også her ser vi store endringer, i takt med mengden drivhusgasser i atmosfæren.

Brød

lørdag 16. desember 2006

Gode solnyheter i Grenland

Renewable Energy Corp. (REC) investerer 2,5 milliarder kroner i to nye solcellefabrikker på Herøya.

Herøya ligger i Grenland, som er Brøds hjemsted. Så mens regnet styrter ned her i Bergen smiler jeg bare store smil og ser for meg en grønn, ny framtid i hjemregionen min.

Les også den entusiastiske lederen i lokalavisa Varden.


Sol-Brød

fredag 15. desember 2006

Benektelsesmaskinen -industrien rundt klimaendringsskeptikerne

CBC har en interessant dokumentar om "The Denial Machine", de 
forskerne som stadig sår tvil om klimaendringene er reelle, menneskeskapte og/eller vil medføre store problemer for verden.

Se dokumentaren her.


Brød

De smarte barna blir vegetarianere!

Hihi, forskere har lagt fram undersøkelser som viser at det er de smarte 
barna som velger å bli vegetarianere seinere i livet.

Kan jeg skrive det på CV'n, tro? 

Brød

Nytt økoeple!

Hehe, nå har vi fått et ny økologisk eplesort, utviklet på Ås. Petter Stordalen sier at det er det beste eplet han har smakt og vil ha dem på alle sine hoteller.

Jeg ser for meg en flott økologisk eplekake. Nam, nam! 

Legg merke til navnet på det nye eplet. :)

Brød

Kutt i norske CO2-utslipp?

De miljøpolitiske talspersonene for regjeringspartiene vil at Norge skal forplikte seg til å kutte klimagassutslippene med mellom 50 og 80 prosent innen 2050.

Det ser altså ut til at Regjeringen vil følge opp Lavutslippsutvalgets rapport. Dette er godt nytt, og også at statssekretær i Miljøverndepartementet Henriette Westhrin (SV) poengterer at det skal settes delmål underveis, sånn at ikke alt bare kan skyves over i neste stortingsperiode. 

Det er også verdt å merke seg at Lavprisutvalget mener at investeringene i miljøteknologi og utslippsreduksjon knapt vil merkes på BNP, pga. de positive ringvirkningene av teknologiutvikling, og at det på sikt dermed vil lønne seg å satse i Norge i stedet for å kjøpe kvoter utenlands.

Svært interessant er sekretariatsleder i Lavutslippsutvalget, Knut H. Alfsen sin kommentar til Regjeringens ønske om å kutte utslipp. Han mener vi 
1. trenger en storstilt informasjonskampanje rettet mot befolkningen om hva som skal gjøres
2. må sette alle kluter inn for å få elever til å velge realfag for å sikre forskerkompetanse for å utvikle den miljjøvennlige teknologien
3. kreve at staten etterlever regelverket om miljøhensyn ved offentlige innkjøp


Jeg mener vi også må få folk til å forstå at alle har et personlig ansvar, og at vi ikke kan overlate alt til staten. 

Alt i alt kan 15. desember 2006 vise seg å bli en merkedag.

Brød

torsdag 14. desember 2006

Nye planer for miljøfag i skolen

Kunnskapsminister Øystein Djupedal og miljøvernminister Helen Bjørnøy presenterte i dag den nye handlingsplanen for utdanning for en bærekraftig utvikling.

Veldig spennende å se hva som står i den planen, og hvordan Norge kan ligge foran i bærekraftig utvikling, samtidig som vi er en av verdens største produsenter av olje.

Brød

Mer vindkraft til havs

Norge skal ligge i teten på utnyttelse av vindkraft på dypt vann. Forskningsrådet støtter et treårig forskningsprosjekt som skal legge grunnlaget for ny norsk næringsvirksomhet.

Det virker jo helt genialt da, å utnytte den norske kompetansen offshore til å utvikle fornybar energi og ikke bare pumpe opp olje.


Brød

Skal staten betale klimaavlat?

SV har foreslått at Staten skal betale klimaavlat for tjenestereiser for sine ansatte. Det er visst bare snakk om 2,5 millioner kroner pr. år, i følge ifølge en beregning Dagsavisen har laget basert på anslag fra Naturvernforbundet.

Flott, sier jeg. Enda viktigere er selvsagt å redusere antall reiser, å gå over til videomøter o.l.

Brød

onsdag 13. desember 2006

Atomkraft til Finland

Jeg besøkte dette kraftverket i Sosnovy Bor utenfor St. Petersburg 2003, og jeg husker hvordan geigertellerne peip rundt kraftverket.

Det absurde i dette er jo at Norge har betalt enorme summer for å sikre disse reaktorene av Tsjernobyl-typen, noe som russerne på sin side bruker som argument for å drive dem i 10-15 år til, langt utover sin prosjekterte levealder, og fullstendig i strid med forutseningen for norsk hjelp.

Det må også sies at norske miljøvernorganisasjoner påpekte dette i forhold til myndighetene lenge før hjelpen ble utbetalt.

Les enda mer her (Aftenposten) .

For noen virker atomkraft som en enkel løsning på klimagassproblemet, men da har de ikke tatt hensyn til avfall, risiko og det enkle faktum at det snart ikke er nok uranium igjen til å få til netto energiproduksjon fra kjernekraftverk.

Les også gjerne Lars Haltbrekkens gode kommentar, skrevet i april 2006, 20 år etter Tsjernobyl-ulykken.

Brød

Blekksprut i Syltefjorden

Man bør egentlig ikke se på lokalnyhetene, det er da man virkelig ser de mer kuriøse konsekvensene av det varme været. I Møre og Romsdal, nærmere bestemt Syltefjorden, fikk en fisker blekksprutegg i krabbeteina si. -Helt utrolig, sier forskerne.

Brød

Økologisk juletre

Jepp, jepp, jepp, du kan feire en dobbelgrønn jul i år med et økologisk juletre. God jul!

Ny miljøpolitikk i USA?

Etter mellomvalget i USA er senator James Inhofe, som de siste seks årene har ledet miljøkomiteen i Senatet, endelig blitt byttet ut. Ny leder er Barbara Boxer fra California, USAs mest miljøframsynte stat. Det er lov å håpe på en endring i miljøpolitikken i verdens mest forurensende land.

tirsdag 12. desember 2006

I dag klarte jeg så vidt å få et bilde av dagslyset. Dette dagslyset kom i følge med en blå himmel, og akkurat det har mer enn noe blitt et sjeldent fenomen på vestlandet de siste månedene.


Ikke at det er noe veldig revolusjonerende at det regner i Bergen, men det er litt uvanlig at BT spanter flykten bort for noen heldige sjeler som klarer å tippe hvor mye nedbør det kommer i Bergen resten av desember. For alle andre enn de få sjelene som faktisk vinner, er det generelt bare tap å spore i det faktum at vi kan sette ny nedbørsrekord. Det er ikke alltid det er viktigst å vinne, noen ganger holder det i massevis å delta.
Hilsen Sirkus.

-Isfritt Artis i 2040

mandag 11. desember 2006

Banankake - økologisk og melkefri

Verdens beste banankake, gjennomtestet av Sirkus, bakt av Brød.


bruk et ganske raust koppemål! i parantes står hvor du får kjøpt varen.

2 kopper økologisk hvetemel (feks. coop eller meny)
1/2 kopp rapsolje (nesten overalt)
2/3 kopp økologisk rørsukker (feks. coop eller meny)
4 modne, økologiske bananer (feks. coop eller meny)
2 økologiske egg (stadig flere steder, hurra!, men gjerne fra Kolonihagen)
3 tsk bakepulver
saft av 1 sitron

Sett på ovnen på ca. 225 grader.
Mos bananene, de skal være ordentlig modne, helst med brunspettet skall. Bland sukker og egg, lag ordentlig eggedosis om du ønsker en litt mer luftig kake. Bland bananene med eggedosisen, spe med olje og bland inn melet og bakepulveret litt etter litt slik at du unngår klumper. (Litt bananklumper er bare fint). Tilsett til slutt sitronsaften. Hell i en smørt form (smur med rapsolje) og stek i ca. halvannen time. Sjekk om kaka er ferdig med å stikke en ren kniv inn i midten, hvis den kommer nesten ren opp igjen er kaka gjennomstekt.

Hilsen
Brød

søndag 10. desember 2006

Lite notat

I følge beregninger fra SSB står vaskemaskinen for rundt 10 prosent av strømforbruket i en gjennomsnittshusholdning.