fredag 5. januar 2007

Svensk suksess, norsk fiasko

Svenskene lykkes med å redusere sine klimagassutslipp, mens Norge bare øker og øker.

Jeg har lest enormt mye om miljøproblemer og klimaendringer de siste dagene. Avisene flommer over av artikler, og avisenes ledere retter seg oftere og oftere mot myndighetene med bønn om at det skje noe i norsk miljøpolitikk, og det må skje nå.

Samtidig skjer det veldig lite, gasskraftverk blir bygd, miljøbilsatsning står i stampe og store deler av FoU rettes fortsatt mot oljeindustrien. Svenskene får det til og det er bare et spørsmål om vilje.

Jeg håper at venstresida forstår at valget i år og i 2009 fortsatt kan vinnes om de tar tak i den enkeltsaken det kommer til å bli skrevet absolutt mest om i år.

Brød

torsdag 4. januar 2007

De første dagene i mitt økologiske år

Vi ankom en temmelig tom leilighet mandag 1. januar.
Siden det var helligdag var det heller ingen mulighet for å handle, så den økologiske biten lot seg egentlig ikke gjennomføre med mindre vi skulle sultet.

Tirsdagen dro vi til den svanemerkede coop-butikken i nabolaget.
Jeg vet at Brød allerede har referert litt fra den handleturen, men tro meg, hun klarte ikke formidle frustrasjonsnivået på en god nok måte.

Det begynte for så vidt bra. Rødløken hadde helt grei pris (i motsetning til på meny i Bergen, hvor man betaler 13.90 for to små løk man trenger lupe for å se), og gulerøttene var billige.
Egentlig hadde vi planer om å lage de fantastiske maispannekakene, men maismel var det ikke å oppdrive. Ikke økologiske egg heller, som jeg ville ha til frokost.
Videre fant vi både riskaker og knekkebrød, men problemet med dem er at de ikke på langt nær fyller opp magen min nok til at jeg forblir mett, så jeg ville ha brød. I følge hyllene skulle det være hele fire typer økologiske brød i butikken, men det var bare i teorien. Økologisk peanøttsmør kunne jeg heller ikke se, og jeg begynte å innse at frokosten i verste fall ville bestå av kiwi og riskaker. Heldigvis tok Brød en sjefsavgjørelse på at ihvertfall egg måtte handles inn, økologiske eller ei. Så noe spiselig ble det av det hele.

Videre er jeg litt muggen på at singelpakken med økologiske grønnsaker, egg og brød koster hele 310 kroner i uken. Det er hele 1240 kroner i måneden, bare på grønt og egg, liksom. Da har jeg 410 kroner igjen av mitt standardbudsjett, og det er ingen sjans i havet for at det kommer til å gå i null. Og da er jo hele vitsen borte, siden en del av poenget er at det skal være mulig å gjennomføre for folk flest, med en gjennomsnittlig økonomi. Furte.

Videre ser jeg at det kommer til å bli et problem når jeg skal kjøre bilen min over fjellet med flyttelass. Det kommer til å bli en 8-timers tur, og meg bekjent er det ingen økologiske spisesteder langs veien. Faktisk ser jeg at det kan bli et problem å i det hele tatt finne mat som ikke inneholder kjøtt på veien, kanskje med unntak av salat av noe slag, men det har aldri vært noen slager for min fordøyelse, så det er mulig at jeg må ta med matpakke.

Så langt har det altså vært litt frustrerende hele opplegget, men jeg tror jo (og håper inderlig) at det vil bli bedre, når basisvarer er i hus, og man har kommet seg ut av spisetåken julen fører med seg.

Sirkus

tirsdag 2. januar 2007

Må vi søke om flytillatelse om 20 år?

Det ser ut at både klimaforskere og politikere mener at flytrafikken er på vei til sin snarlige død. Klimaforsker Erik Kolstad på Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen tror at du om 20 år må søke om tillatelse for å få lov til å fly.

Ikke spesielt ulogisk, egentlig, siden åpningen av markedet på flytrafikk har ført til lave priser og en enorm økning i flytrafikken. Nå virker det helt vanlig å ta en helgetur til Roma, og jeg har gjort det selv, ikke bare Roma forresten, men Berlin også, og Glasgow... Jeg fikk jo omtrent kastet billettene etter meg.

På lørdag reiser jeg til Alta for å besøke min beste venn. Selv om jeg betaler avlat til mittklima.no og det ikke er mulig å ta toget uansett har jeg dårlig samvittighet.

Brød

De to første dagene

Selv om prosjektet ikke er helt i gang enda, vi tenkte å vente til vi er i orden i hver vår leilighet, så har vi vel mer eller mindre startet.

Det første vi har funnet ut, dvs. vi visste vel egentlig det på forhånd, er at det er komplett umulig å finne noe økologisk mat på søn- og helligdager. De butikkene som er åpne har
stort sett et veldig begrensa utvalg, innvandrersjappene har ikke hatt økomat som sitt satsningsområde og pølser er fortsatt Norges mest populære "middag".

I dag har vi fått handla, og funnet vår faste nærbutikk. Coop på Tøyen er nemlig
svanemerket og har bra utvalg i økovarer til ganske lave priser. I dag kostet feks.
økogulerøttene mindre enn de vanlige.

Dessverre var utvalget i økoøl ikke-eksisterende...

Forøvrig lever vi litt på gjensatte tørrvarer fra tidligere beboere og store lagre røde
linser på norgesglass.

Brød & Sirkus

søndag 31. desember 2006

Økologisk frisør i Bergen

Fra deres hjemmeside:
"Huldra er Norges første økologiske frisørsalong. Salongen tilbyr hårbehandlinger av høy kvalitet med økologiske produkter som verken skader håret eller miljøet. "

Hilsen
Sirkus

Tanker om et nytt år og et grønt prosjekt

Snart er det 2007 og i løpet av januar vil vi være i gang med vårt bærekraftige år.

Jeg går rundt og tenker på hvor stor endringen egentlig blir i hverdagen. En ting er bil, i Oslo har jeg aldri brukt mye bil, og kollektivtrafikken er godt utbygd. I Bamble blir det garantert mye verre, og til tider vil jeg helt sikkert måtte kjøre for å kunne besøke venner.

Når det gjelder mat har jeg jo forberedt meg en stund, men jeg tror jeg vil oppleve at det er vanskeligere og dyrere å få tak i økologiske versjoner av det jeg har lyst på, i enkelte tilfeller også helt umulig. Litt usikker på hvordan jeg vil takle det, vil det bli til at vi kjøper konvensjonelt framstilte produkter av de matvarene vi absolutt ikke finner økologiske varianter til, eller vil vi rett og slett unngå dem? Vil det påvirke livskvaliteten? Hvordan blir det når jeg seint en kveld kommer hjem fra jobb, det ikke er noe mat hjemme, for langt å begynne å leite etter økovarer og Kiwi rett over gata er det eneste logiske alternativet?

Hvor langt kommer jeg til å gå, hvor fanatisk kommer jeg til å bli?

Når det gjelder strømsparing og avfallssortering tror jeg det kommer til å gå bra. Det å ikke ta 20-minutters dusjer, slå av lysene, ikke fyre for kråkene, kaste metall og papir hver for seg osv. virker ikke spesielt vanskelig.

Samtidig ligger den viktigste delen av prosjektet akkurat i denne tvilen. Hva er enkelt for den vanlige forbruker, hva krever en innsats man ikke kan forvente fra travle familier, hva virker bare vanskelig men viser seg å være lett?

Dette er også et nybrottsarbeid som kanskje kan gjøre det litt lettere for folk som gjerne vil leve litt grønnere men ikke helt veit hvor de skal begynne.

Godt nyttår!

Brød

Maispannekaker

Maispannekaker er veldig gode til middag sammen med feks. salsa, guacamole, salat og bønner, eller med en kikertrett.

Ca. pris for ingrediensene står i klammer.

2 økologiske egg [7 kr]
ca. 1,5 dl økologisk maismel (fås kjøpt på Meny og i helsekostforretninger) [12 kr for 500 gram]
ca. 1 dl dl økologisk hvetemel [Helios er klart dyrest, Møllerens billigst, ca 10-12 kr for 1 kg]
6-8 dl væske, velg mellom melk, havremelk, usøtet soyamelk eller vann

Bland det tørre, rør inn ett og ett egg og spe med væsken litt og litt sånn at du unngår klumper.

Stek tynne pannekaker.

Pannekakene bør serveres med det samme.



Brød