onsdag 31. desember 2008

Godt nytt år

Nå er vi i Hermanus. Det er en fin liten by ved sjoeen.
De siste dagene har vi vaert i Stellenbosch. En litt stoerre by enn Hermanus, men den er mye mindre enn Cape Town. Der bodde vi på et temmelig dårlig hostel, hvor det luktet råtten ost i gangen og på kjoekkene, kjoeleskapet virket ikke (kan forklare den dårlige ostelukten), den låste porten inn i bygningen virket ikke hele tiden (noe som foerte til at Broed nesten mistet vinsmaketuren), de vasket klaerne våre i kaldt vann (så de ikke ble rene), mistet en sokk og gav oss herreundertoey. I tillegg ble de oerlite sure da vi etterlyste sokken og informerte om at vi kanskje ikke var veldig fornoeyde med at de hadde lagt alt undertoeyet vårt vått nederst i posen. Heldigvis skal vi ikke feire nyttår der. På den positive siden hadde de folk som passet godt på den snasne leiebilen vi har hentet.
Da jeg skulle ut på den afrikanske landeveien, med venstrekjoering, valgte universet (eller AVIS om du vil) å utstyre oss med en soelvfarget liten Yaris. Den er så ny og fin og går så fort, det er en ren fryd å kjoere rundt i den. Ihvertfall nå som jeg begynner å venne meg til å kjoere på venstre side av veien. Dessuten har de byttet side på vindusviskere og blinklys, så når jeg er litt stresset, begynner jeg alltid å viske når jeg skal blinke. Og det er jo helt unoedvendig, siden det er altfor fint vaer her til å bruke vindusviskere.

I går var vi på vinsmaking. Som de kultiverte, voksne menneskene vi er, er vi allerede ganske gode på å klassifisere viner. Hovedsaklig går det i "Drikkbar" og "Ikke drikkbar", men nå skulle vi altså ta steget opp i eliten.
Vi havnet sammen med noen skikkelig hyggelige folk, et par fra England og et par fra Finland.
Vi hadde et ganske hardt program, med fire vingårder å besoeke.
På det foerste stedet laerte vi mye om hvordan vin lages. Deretter fikk vi en grundig opplaering i hvordan man smaker på de edle dråpene. Det var ganske så artig, og vi havnet raskt på en snurr.
Vi rakk å bli passe edru foer neste sted, og det var ganske bra, for der fikk vi smake på seks viner, og mye rar og dårlig ost. (bilder av dette vil komme litt seinere)
Området rundt Stellenbosch er idyllis og vakkert, og vi kjoerte forbi herskapelige gårder omgitt av vinranke på vinranke. Det regnet styggelig mye dagen vi ankom Stellenbosch (altså dagen i forveien), men det var heldigvis strålende sol da vi var vintur (fatter ikke hvordan hostellet klarte å ta ned våte klaer i det fine vaeret).
Etter vinsmakerunde nummer to, var det lunsj, og deretter to gårder til.
På den siste var det nordmenn involvert i driften, så der fikk vi fem ferdig sjenkede glass på plassen vår, mens vi de andre stedene fikk velge viner, og ble servert i baren, uten at det var noen voldsom kontroll med hvem som drakk hva.

Da vi kom tilbake til hostellet med papirvegger (man kunne serioest hoere folk puste i rommet ved siden av), grillet vi strutsepoelser (vi har blitt litt hekta).

I dag var det på tide å komme seg videre. Vi kjoerte til Betty's bay, hvor de har en ganske stor pingvinkoloni. De var riktig så soete.
Deretter kjoerte vi videre, og da vi kom til Harald Porter Botanical Garden, hvor vi i utgangspunktet ikke var så interessert i plantene som i turmulighetene. Der gikk vi en fin tur i området rundt, hvor vi endte opp ved en roed foss.

Derfra var det ikke langt til Hermanus, vi fant hostellet uten å kjoere oss for mye bort, og det er veldig fint.
Så langt har vi ikke lagt noen store planer for nyttårskvelden, vi har spist god mat på en fiskerestaurant (de kunne sin sjoemat), og så får vi se hva kvelden bringer. Det viktigste er at vi er mette og fornoeyde.

Vi blir i Hermanus til 2. januar, og så drar vi til strutsebyen Oudtshoorn og blir i et par netter. Deretter skal vi vaere et par netter i Wilderness, og så blir det et par netter i nasjonalpark og elefantpark. Etter det tenker vi på Drakensberg, men vi er ikke helt sikre på det. Det er så mye å gjoere i dette landet.

Ellers oppholder vi oss for tiden i trygge farvann. De byene vi kjoerer rundt i nå har lite kriminalitet, og er hyggelige småbyer.

Sirkus