Einar Håndlykken har skrevet en interessant kronikk om kvotehandel og hvorfor utslippskuttene bør tas i Norge og andre i-land, på tross av at FN i dag har meldt at å ta klimakuttene utenlands ikke er umoralsk.
Jeg må si at kvotehandel er mye mer enn et moralsk spørsmål. Det er i høyeste grad også et praktisk spørsmål. Hvordan i alle dager skal de som ikke slipper ut så mye pr. person kunne klare å kutte så mye at land som Norge og USA skal kunne fortsette som før? Det er til de grader ulogisk å tro at de landene som slipper ut minst og er minst utviklet skal kunne bygge opp teknologiske løsninger, selv med kvoteprisen som støtte, som gjør at de klarer å ta alle kuttene. Har de i det hele tatt nok utslipp å ta kutte?
Generelt er land som USA og Norge teknologieksportører og derfor trenger vi incentiver på hjemmebane for å få til nok forskning og utvikling innen miljøløsninger, som så kan eksporteres videre til fattigere land. Vi har et nasjonalt innovasjonssystem som ligger til rette for store investeringer i for eksempel solenergi, noe REC allerede er godt i gang med. Et land som Burundi har nok mye sol, men overhode ikke den ekspertisen som Norge har. En kvote kjøpt i Burundi vil derfor aldri gå til FOU, men kun til teknologiløsninger som allerede fins. Det vil kanskje være en utslippsreduksjon der og da, men den er svært kortsiktig og muligens, som Håndlykken skriver, beregnet ut fra worst-case scenario kullkraft, og i realiteten ingen egentlig reduksjon.
I tillegg må vi ta inn over oss at det er vi, i-landene, som har brakt oss i den situasjonen vi er i. Hvis det er sånn at forurenser skal betale må vi faktisk også ta ansvar for de 200-300 årene vi allerede har pumpet klimagasser opp atmosfæren.
Brød
tirsdag 5. juni 2007
StatSol, Bellonas beste idé
Bellona foreslo i går å opprette et statlig solenergiselskap ved navn StatSol. Jeg syns umiddelbart det høres ut som en god idé, ikke bare energi- og miljømessig sett, men også økonomisk sett. Solenergien er i enorm vekst i hele verden, og sola er en ressurs det er umulig å utarme.
Jeg syns i tillegg det er svært interessant at Bellona ønsker at StatSol skal kunne styre sine underleverandører av aluminium, silisium og støpejern slik at Norge på den måten har full kontroll over sine CO2-kvoter. Samtidig blir oljeformuen- og fondet vårt mindre avhengig av olje og investeringene blir først og fremst foretatt i utlandet slik at de blir lite inflasjonsdrivende.
Jeg håper intenst at regjeringen klarer å løsne litt på den stramme lenken oljeindustrien har satt den i og får med seg resten av norsk industri på et eventyr som kan bære inn i framtida.
Du kan se hele presentasjonen her.
Brød
Jeg syns i tillegg det er svært interessant at Bellona ønsker at StatSol skal kunne styre sine underleverandører av aluminium, silisium og støpejern slik at Norge på den måten har full kontroll over sine CO2-kvoter. Samtidig blir oljeformuen- og fondet vårt mindre avhengig av olje og investeringene blir først og fremst foretatt i utlandet slik at de blir lite inflasjonsdrivende.
Jeg håper intenst at regjeringen klarer å løsne litt på den stramme lenken oljeindustrien har satt den i og får med seg resten av norsk industri på et eventyr som kan bære inn i framtida.
Du kan se hele presentasjonen her.
Brød
mandag 4. juni 2007
Verdens miljødag og miljøuka!
Verdens miljødag er i morgen, men det er program hele uka!
Foruten folkefesten på Rådhusplassen på lørdag med bla. gratis økologisk frokost, vil jeg anbefale bla.
Foruten folkefesten på Rådhusplassen på lørdag med bla. gratis økologisk frokost, vil jeg anbefale bla.
- Utstillingen “Ingenting Forsvinner” Dette er en utstilling som Norsk Folkemuseum arrangerer i samarbeid med Fretex. Utstillingen setter fokus på bruk, forbruk og gjenbruk i dagens samfunn. Utstillingen viser også hvordan blant andre Fretex og trendsettende redesignere tar vare på kasserte ting, og hvordan ting ble reparert og tatt vare på før i tiden. En egen del i utstillingen omhandler vårt forhold til luksusgjenstander. I tillegg vil det være en mindre utstilling som fokuserer på etisk forbruk. Kom og få en tankevekker og ny inspirasjon!
Tid: 10.00-18.00 Sted: Norsk Folkemuseum, Museumsveien 10, Bygdøy Arrangør: Norsk Folkemuseum i samarbeid med Fretex Web: www.norskfolkemuseum.no - Slipp sykkelen fram! Vil du være med på å hindre bilparkering i sykkelfeltene? Møt opp i Torggata og bli med på aksjon i samarbeid med Østkanten Naturvernforbund. Kom gjerne med sykkel. Det blir en hyggelig og fredelig aksjon der bilister blir informert om at de gjør noe som ikke er lov.
Tid: 16.00-17.30 TIRSDAG Sted: Torggata Arrangør: Østkanten Naturvernforbund Web: www.naturvern.no/ostkanten - Kveldstur til Frønsvollen i Nordmarka med tema Markaloven. Naturvernforbundet i Oslo og Akershus disponerer et hus på Frønsvollen. De skal også ha dyr på beite der før vi kommer. Gjermund Andersen fra NOA vil orientere om stedet og arbeidet med Markaloven. Ta med niste. Oppreise: T-bane nr. 1 fra Majorstua ca. kl. 16.30. Vi er på Frønsvollen ca. kl. 18.00. Hjemreise: fottur ned Vettakollen til T-banen.
Tid: 17.00 TIRSDAG Sted: Oppmøte på Frognerseteren T-banestasjon kl. 17.00 Arrangør: DNT Oslo og OmegnWeb: www.dntoslo.no - Brød og Miljø: Frokostmøte med faglig påfyll. Frokostmøte med tema nye energikrav i teknisk forskrift TEKN. Skjerpede energikrav er et viktig miljø- og klimapolitisk tiltak, samtidig som energiutgiftene reduseres. På dette møtet vil vi diskutere konsekvenser av den nye forskriften. Fullstendig program legges ut på: www.arkitektur.no/ecobox. På grunn av miljø og manglende parkeringsdekning henstilles deltagere å komme til fots, buss eller sykkel. Påmelding: ecobox@arkitektur.no
Tid: 08.00-10.00 ONSDAG Sted: Arkitektens hus, Josefines gate 34 Arrangør: Norske Arkitekters Landsforbund Web: www.arkitektur.no/ecobox - Kveldsvandring i Botanisk Hage ”Ingen adgang for publikum”. Hva skjuler seg bak de stengte portene i Botanisk hage? Bli med på en vandring i de delene av Botanisk hage der publikum vanligvis ikke har adgang. Her kan du se planter vi ikke har plass til i utstillingene, planter som ikke er store nok til å bli plantet ut eller som det drives forskning på. Enten du er en gjenganger i Botanisk hage eller bare nysgjerrig vil turen være spennende.Tidspunkt: 18.00 ONSDAG Sted: Oppmøte ved trappen til Botanisk museum Arrangør: Naturhistorisk museum Web: http://www.nhm.uio.no.oslo.kommune.no
- Gratis kompostkurs. Vil du lære hvordan du kan lage det beste jordforbedringsmiddel av dine egne matrester?Bli med på Renovasjonsetatens kompostkurs. Du vil både få praktisk og teoretisk innføring i bruk av kompost og du får med deg kursheftet Ren jord som gir nyttige tips og råd når du skal starte opp din egen kompostbinge. Påmelding til astrid@gronnhverdag.no
Tid: 18.00-21.00 TORSDAG Sted: Gjerdrums vei 10 b, NydalenArrangør: Renovasjonsetaten Web: www.renovasjonsetaten.oslo.kommune.no - Debatt: Er Oslo kommune gode nok på klima og miljø? Fagforeningen Naturviterne arrangerer debattmøte på Miljøhuset G9, og spør om kommunen er god nok på å redusere utslipp og tilpasse seg klimaendringene.
Faglige innledninger: - Guttorm Grundt, miljøvernleder, Oslo kommune - Lars Haltbrekken, leder Norges Naturvernforbund
Politikerpanel: - Rina Mariann Hansen (Ap) - Hans-Petter Aas (SV) - André Støylen (H) - Petter N. Myhre (FrP)
Møtet er åpent for alle, og det blir lett servering. Påmelding innen 5. juni til post@naturviterne.no eller telefon 22 03 34 00.
Tid: 18.00-20.00 TORSDAG Sted: Konferanserommet i 6. etasje på Miljøhuset, Grensen 9bArrangør: NaturviterneWeb: www.naturviterne.no - Økologisk vinsmaking på Mathuset. Lyst til å lære mer om økologisk vin? Det arrangeres vinsmaking med økologisk vin fra Bonterra og foredrag om biodynamisk vinproduksjon. Inngang kr 100,- betales i døra. Begrenset antall plasser. Påmelding til: erlend@gronnhverdag.no
Tid: 19.00-21.00 TORSDAG Sted: Stortingsgaten 2 (i kjelleren) Arrangør: Grønn Hverdag i samarbeid med Strøm A/S Web: www.bonterra.com - Gratis båttur. Bli kjent med havna Oslo Havn KF inviterer til gratis rundtur med båt i havna. Se og hør om varene som kommer inn til Oslo, utbyggingen av Fjordbyen og badeøyene i fjorden. Velkommen!
Tid: 15.00 LØRDAG Sted: Oppmøte på Rådhusbrygge 1 (foran Rådhuset) Arrangør: Oslo Havn KF Nettside: www.ohv.oslo.no - Tur til Sognsvannsgruvene; geologi, natur og historie. Bli med på en spennende guidet tur til Sognsvannsgruvene, Norges eldste jerngruver. Naturhistorisk museum inviterer til en tur til disse historiske trakter, og vil langs veien fortelle om berggrunnen, naturen og historien. Guiden for turen er Reidar Trønnes. Ta med matpakke, godt fottøy og klær passende til været.
Tid: 11.00 SØNDAG Sted: Oppmøte ved Sognsvann T-banestasjon Arrangør: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo Web: www.nhm.uio.no
Brød
Verre enn antatt
UNEPs Achim Steiner legger nå fram en ny delrapport på miljøkonferansen i Tromsø, og bildet rapporten tegner er dystert. Is og snø smelter raskere enn man hadde trodd og det vil få store konsekvenser.
- Millioner av mennesker vil måtte flykte på grunn av at hjemlandet deres vil oversvømmes.
- Det er en høy risiko for mindre drikkevann til flere hundre millioner mennesker.
- Innyggere i arktiske strøk vil få det vanskelig med å tilpasse seg nedsmeltingen.
- Nedsmeltingen fører til at den globale oppvarmingen vil akselerere.
Følg videokonferansen her.
Brød
Abonner på:
Innlegg (Atom)