lørdag 16. desember 2006

Gode solnyheter i Grenland

Renewable Energy Corp. (REC) investerer 2,5 milliarder kroner i to nye solcellefabrikker på Herøya.

Herøya ligger i Grenland, som er Brøds hjemsted. Så mens regnet styrter ned her i Bergen smiler jeg bare store smil og ser for meg en grønn, ny framtid i hjemregionen min.

Les også den entusiastiske lederen i lokalavisa Varden.


Sol-Brød

fredag 15. desember 2006

Benektelsesmaskinen -industrien rundt klimaendringsskeptikerne

CBC har en interessant dokumentar om "The Denial Machine", de 
forskerne som stadig sår tvil om klimaendringene er reelle, menneskeskapte og/eller vil medføre store problemer for verden.

Se dokumentaren her.


Brød

De smarte barna blir vegetarianere!

Hihi, forskere har lagt fram undersøkelser som viser at det er de smarte 
barna som velger å bli vegetarianere seinere i livet.

Kan jeg skrive det på CV'n, tro? 

Brød

Nytt økoeple!

Hehe, nå har vi fått et ny økologisk eplesort, utviklet på Ås. Petter Stordalen sier at det er det beste eplet han har smakt og vil ha dem på alle sine hoteller.

Jeg ser for meg en flott økologisk eplekake. Nam, nam! 

Legg merke til navnet på det nye eplet. :)

Brød

Kutt i norske CO2-utslipp?

De miljøpolitiske talspersonene for regjeringspartiene vil at Norge skal forplikte seg til å kutte klimagassutslippene med mellom 50 og 80 prosent innen 2050.

Det ser altså ut til at Regjeringen vil følge opp Lavutslippsutvalgets rapport. Dette er godt nytt, og også at statssekretær i Miljøverndepartementet Henriette Westhrin (SV) poengterer at det skal settes delmål underveis, sånn at ikke alt bare kan skyves over i neste stortingsperiode. 

Det er også verdt å merke seg at Lavprisutvalget mener at investeringene i miljøteknologi og utslippsreduksjon knapt vil merkes på BNP, pga. de positive ringvirkningene av teknologiutvikling, og at det på sikt dermed vil lønne seg å satse i Norge i stedet for å kjøpe kvoter utenlands.

Svært interessant er sekretariatsleder i Lavutslippsutvalget, Knut H. Alfsen sin kommentar til Regjeringens ønske om å kutte utslipp. Han mener vi 
1. trenger en storstilt informasjonskampanje rettet mot befolkningen om hva som skal gjøres
2. må sette alle kluter inn for å få elever til å velge realfag for å sikre forskerkompetanse for å utvikle den miljjøvennlige teknologien
3. kreve at staten etterlever regelverket om miljøhensyn ved offentlige innkjøp


Jeg mener vi også må få folk til å forstå at alle har et personlig ansvar, og at vi ikke kan overlate alt til staten. 

Alt i alt kan 15. desember 2006 vise seg å bli en merkedag.

Brød

torsdag 14. desember 2006

Nye planer for miljøfag i skolen

Kunnskapsminister Øystein Djupedal og miljøvernminister Helen Bjørnøy presenterte i dag den nye handlingsplanen for utdanning for en bærekraftig utvikling.

Veldig spennende å se hva som står i den planen, og hvordan Norge kan ligge foran i bærekraftig utvikling, samtidig som vi er en av verdens største produsenter av olje.

Brød

Mer vindkraft til havs

Norge skal ligge i teten på utnyttelse av vindkraft på dypt vann. Forskningsrådet støtter et treårig forskningsprosjekt som skal legge grunnlaget for ny norsk næringsvirksomhet.

Det virker jo helt genialt da, å utnytte den norske kompetansen offshore til å utvikle fornybar energi og ikke bare pumpe opp olje.


Brød

Skal staten betale klimaavlat?

SV har foreslått at Staten skal betale klimaavlat for tjenestereiser for sine ansatte. Det er visst bare snakk om 2,5 millioner kroner pr. år, i følge ifølge en beregning Dagsavisen har laget basert på anslag fra Naturvernforbundet.

Flott, sier jeg. Enda viktigere er selvsagt å redusere antall reiser, å gå over til videomøter o.l.

Brød

onsdag 13. desember 2006

Atomkraft til Finland

Jeg besøkte dette kraftverket i Sosnovy Bor utenfor St. Petersburg 2003, og jeg husker hvordan geigertellerne peip rundt kraftverket.

Det absurde i dette er jo at Norge har betalt enorme summer for å sikre disse reaktorene av Tsjernobyl-typen, noe som russerne på sin side bruker som argument for å drive dem i 10-15 år til, langt utover sin prosjekterte levealder, og fullstendig i strid med forutseningen for norsk hjelp.

Det må også sies at norske miljøvernorganisasjoner påpekte dette i forhold til myndighetene lenge før hjelpen ble utbetalt.

Les enda mer her (Aftenposten) .

For noen virker atomkraft som en enkel løsning på klimagassproblemet, men da har de ikke tatt hensyn til avfall, risiko og det enkle faktum at det snart ikke er nok uranium igjen til å få til netto energiproduksjon fra kjernekraftverk.

Les også gjerne Lars Haltbrekkens gode kommentar, skrevet i april 2006, 20 år etter Tsjernobyl-ulykken.

Brød

Blekksprut i Syltefjorden

Man bør egentlig ikke se på lokalnyhetene, det er da man virkelig ser de mer kuriøse konsekvensene av det varme været. I Møre og Romsdal, nærmere bestemt Syltefjorden, fikk en fisker blekksprutegg i krabbeteina si. -Helt utrolig, sier forskerne.

Brød

Økologisk juletre

Jepp, jepp, jepp, du kan feire en dobbelgrønn jul i år med et økologisk juletre. God jul!

Ny miljøpolitikk i USA?

Etter mellomvalget i USA er senator James Inhofe, som de siste seks årene har ledet miljøkomiteen i Senatet, endelig blitt byttet ut. Ny leder er Barbara Boxer fra California, USAs mest miljøframsynte stat. Det er lov å håpe på en endring i miljøpolitikken i verdens mest forurensende land.

tirsdag 12. desember 2006

I dag klarte jeg så vidt å få et bilde av dagslyset. Dette dagslyset kom i følge med en blå himmel, og akkurat det har mer enn noe blitt et sjeldent fenomen på vestlandet de siste månedene.


Ikke at det er noe veldig revolusjonerende at det regner i Bergen, men det er litt uvanlig at BT spanter flykten bort for noen heldige sjeler som klarer å tippe hvor mye nedbør det kommer i Bergen resten av desember. For alle andre enn de få sjelene som faktisk vinner, er det generelt bare tap å spore i det faktum at vi kan sette ny nedbørsrekord. Det er ikke alltid det er viktigst å vinne, noen ganger holder det i massevis å delta.
Hilsen Sirkus.

-Isfritt Artis i 2040

mandag 11. desember 2006

Banankake - økologisk og melkefri

Verdens beste banankake, gjennomtestet av Sirkus, bakt av Brød.


bruk et ganske raust koppemål! i parantes står hvor du får kjøpt varen.

2 kopper økologisk hvetemel (feks. coop eller meny)
1/2 kopp rapsolje (nesten overalt)
2/3 kopp økologisk rørsukker (feks. coop eller meny)
4 modne, økologiske bananer (feks. coop eller meny)
2 økologiske egg (stadig flere steder, hurra!, men gjerne fra Kolonihagen)
3 tsk bakepulver
saft av 1 sitron

Sett på ovnen på ca. 225 grader.
Mos bananene, de skal være ordentlig modne, helst med brunspettet skall. Bland sukker og egg, lag ordentlig eggedosis om du ønsker en litt mer luftig kake. Bland bananene med eggedosisen, spe med olje og bland inn melet og bakepulveret litt etter litt slik at du unngår klumper. (Litt bananklumper er bare fint). Tilsett til slutt sitronsaften. Hell i en smørt form (smur med rapsolje) og stek i ca. halvannen time. Sjekk om kaka er ferdig med å stikke en ren kniv inn i midten, hvis den kommer nesten ren opp igjen er kaka gjennomstekt.

Hilsen
Brød

søndag 10. desember 2006

Lite notat

I følge beregninger fra SSB står vaskemaskinen for rundt 10 prosent av strømforbruket i en gjennomsnittshusholdning.