fredag 15. desember 2006

Kutt i norske CO2-utslipp?

De miljøpolitiske talspersonene for regjeringspartiene vil at Norge skal forplikte seg til å kutte klimagassutslippene med mellom 50 og 80 prosent innen 2050.

Det ser altså ut til at Regjeringen vil følge opp Lavutslippsutvalgets rapport. Dette er godt nytt, og også at statssekretær i Miljøverndepartementet Henriette Westhrin (SV) poengterer at det skal settes delmål underveis, sånn at ikke alt bare kan skyves over i neste stortingsperiode. 

Det er også verdt å merke seg at Lavprisutvalget mener at investeringene i miljøteknologi og utslippsreduksjon knapt vil merkes på BNP, pga. de positive ringvirkningene av teknologiutvikling, og at det på sikt dermed vil lønne seg å satse i Norge i stedet for å kjøpe kvoter utenlands.

Svært interessant er sekretariatsleder i Lavutslippsutvalget, Knut H. Alfsen sin kommentar til Regjeringens ønske om å kutte utslipp. Han mener vi 
1. trenger en storstilt informasjonskampanje rettet mot befolkningen om hva som skal gjøres
2. må sette alle kluter inn for å få elever til å velge realfag for å sikre forskerkompetanse for å utvikle den miljjøvennlige teknologien
3. kreve at staten etterlever regelverket om miljøhensyn ved offentlige innkjøp


Jeg mener vi også må få folk til å forstå at alle har et personlig ansvar, og at vi ikke kan overlate alt til staten. 

Alt i alt kan 15. desember 2006 vise seg å bli en merkedag.

Brød

Ingen kommentarer: