fredag 2. februar 2007

En merkedag for miljøet

Ja, i dag har FNs klimapanel lagt fram første del i klimarapporten om observerte og framtidige klimaendringer. Rapporten konkluderer ikke overraskende med at det er meget sannsynlig at menneskets utslipp av klimagasser har forårsaket mesteparten av den globale temperaturøkningen de siste 50 årene.

Media flommer over av omtale av rapporten og debatter rundt konsekvensen av rapportens innhold for framtida og for den politikken som på en eller annen måte fører oss inn i framtida.

Siv Jensen stiller selvsagt fortsatt spørsmålstegn ved FNs klimapanels konklusjoner. Jeg er imidlertid usikker på hvor smart det er, politisk sett. Jeg tror ikke FrP vinner velgere på å være det eneste partiet som går mot all seriøs forskning på feltet. Enda viktigere tror jeg det er at folk faktisk merker klimaendringene på kroppen hver dag. Det er vanskelig å avvise noe velgerne ser i dagliglivet.


Morsomt, forresten, at det endelig kommer fram, feks. her, at det letteste å gjøre for folk flest er å kutte ned på kjøttforbruket, i god Brød&Sirkusk ånd.

Brød

Reservèr deg mot å få Telefonkatalogen i papirformat på døren.

Her kan man reservere seg mot å få Telefonkatalogen og Gule sider på døren.
Det går jo uhorvelige mengder papir med i å distribuere disse katalogene en gang i året, og både Brød og Sirkus søker uten unntak på nettet om vi lurer på telefonnummer.

Sirkus

torsdag 1. februar 2007

EU-kommisjonen vil kutte utslipp i alle ledd

EU-kommisjonen vil kutte utslipp fra alle ledd i oljas "livsløp", fra reservoar til eksos. Det betyr at oljeselskapene må identifisere og redusere utslipp i oljeboring, rafinering, transport og forbruk. Målet er å få ned de totale oljeutslippene med ti prosent fra 2011 til 2020.

Kommisjonen vil også ha strengere miljøkrav til diesel og til gass som brukes til oppvarming for å øke bruken av biobrensel og å redusere luftforurensingen.
Forslaget innebærer også høyere innblanding av biodrivstoff i bensinen.

Forslagene møter motbør fra mange hold. Miljøvernerne mener at det er for stort fokus på drivstoff og for lite på bilene som bruker drivstoffet, mens oljeindustrien sier at forslagene er urealistiske og vil føre til økt import av biodrivstoff.

Jeg syns det er spennende at EU-kommisjonen slik vil gå helhetlig til verks og ikke bare se på siste ledd i utslippsregnestykket, nemlig bilene.


Brød

onsdag 31. januar 2007

Hagen er frelst

Vi bør vel nesten rope halleluja. Etter at Stein Erik Hagen var på World Economic Forum i Davos er han nemlig blitt miljøfrelst. Hagen tror at det er viktig å få ned klimautslipp og at det er penger i miljøvern.

Det mest positive er at han etterlyser at "politikken, næringslivet og akademia kommer sammen".

Hagen er en mann norsk næringsliv lytter til, og det vil kanskje gjøre det lettere å få gjennom mer tverrfaglig samarbeid om feks. alternative energikilder. Hurra og halleluja!

Brød

Bærekraftig energiuke i EU

I forbindelse med den nye energiplanen som nylig ble lagt frem, arrangerer EU Sustainable Energy Week for første gang. I løpet av uken vil mennesker som jobber med fornybar energi og energieffektivisering delta på en rekke arrangementer og utveksle ideer for å utvikle energisektoren. Målet er å legge grunnlaget for gjennomføring av to hovedpilarer i den nye energiplanen: reduksjon av CO2-utslipp og energieffektivisering.

Dette skjer mens Jens Stoltenberg gir Helen Bjørnøy kjeft for å ha tallfestet et co2-kutt-mål i Norge og Helge Drange sier til Dagbladet at Norge er miljøversting
hvis man regner med eksport av olje og gass til utlandet når man måler total mengde CO2-utslipp.


Brød

tirsdag 30. januar 2007

Dokumentar om sikkerhetsforholdene i svensk kjernekraft

Klokka åtte i kveld begynner en dokumentar på svensk tv om sikkerheten på et svensk kjernekraftverk. I dokumentaren kommer det fram at det er alvorlige sikkerhetsbrister ved kraftverket, og at flere arbeidere er blitt sendt hjem på grunn av fyll.

Dette er vel nok et argument mot å satse på kjernekraft for å få ned co2-utslippene. Menneskelig svikt vil alltid være et usikkerhetsmoment.

Brød

mandag 29. januar 2007

I dag vandret jeg rundt i en Meny-butikk og hadde veldig lyst på Cola Zero og sourcream & onion- potetgull, men siden det er fint lite økologisk vandret jeg rundt etter andre alternativer. Jeg fant økologiske gummibjørner og økologisk hasselnøttskjokolade, og den er også helt melkefri så også Brød kan spise den. Begge deler smakte veldig, veldig godt.
Dessverre var Helios stengt (eventuelt heldigvis), ellers kunne jeg fint kjøpt for 100 kroner i potetgull og gnafset det i meg på nullkommaniks.
Selv om det er vanskelig å få tak i økologisk potetgull er det altså fullt mulig å trøstespise øko. Puh.

Hilsen hormonell med litt hjemlengsel.
Sirkus

søndag 28. januar 2007

Kina famler i miljøpolitikken

En rapport fra kinesiske myndighter slår fast at Kina til nå ikke har lykkes å gjøre framskritt i miljøpolitikken. Kina slipper ut enorme mengder klimagasser, bare slått av USA og rangerer seg selv som nr. 100 av 118 land som var med i undersøkelsen.

Det er særlig Kinas store økonomiske vekst som er foruroligende. Veksten krever stadig mer energi og Kina legger opp til å bygge ett nytt kraftverk i uka, flesteparten av dem går på kull.

Kina satser også stort på fornybar energi, særlig gjennom store damprosjekt, med de konsekvensene disse medfører for økologien rundt dammene.

Brød