fredag 19. januar 2007

Slik går no dagan

Joda, det går stort sett greit å leve etter prinsippene for prosjektet. I går kom en ny ladning grønnsaker, frukt, egg og brød fra Kolonihagen, og i dag spiste vi hjemmelaget salsa, guacamole, bønnestuing, kikertkarri, salat og maispannekaker til middag.

Legg merke til ordet hjemmelaget. Det er nemlig vanskelig å få tak i økologisk halvfabrikata og ferdigmat og det er vel egentlig like greit, og også en indikator på at det meste av ferdigmaten inneholder såpass med tilsetningsstoffer at den uansett aldri kunne blitt godkjent av Debio.

Jeg har også oppdaget at ethvert spor av søtbehov er helt borte. Jeg tilsetter jo ikke sukker i maten min og det jeg spiste av vanlig mat før, feks. brød, må ha inneholdt mer sukker enn jeg trodde.

Selvsagt har jeg spist konvensjonelt produserte matvarer, vi var blant annet på en bra libanesisk restaurant på Egertorget som hadde et veldig godt tilbud til vegetarianere. Vi fikk 9 (!) småretter hver, mellomrett og dessert og kaffe for 199 kroner, og de klarte å la være å servere meg melkeprodukter.

Alt i alt spiser jeg vel ca. 90 prosent økologisk og det er jeg veldig fornøyd med.


Brød

Interessant rapport om fritidsforbruk

SIFO og Vestlandsforskning har laget en forskningsrapport om energiforbruken og energiintensitet for fritidsforbruk.

Jeg har bare skummet gjennom rapporten, men en del ting er ganske klare.
1. nordmenns fritidsforbruk er høyt, og det øker.
2. svenskene har kommet mye lenger på tiltak for å snu denne utviklingen.
3. friluftsliv, inkludert hytteturer står for en høy andel av energiforbruket (16%).

Jeg håper disse tallene kan åpne for en ny debatt om nordmenns forbruk generelt, og fritidsforbruk spesielt.

Forskerne kommer også med forslag om hvordan vi kan redusere miljøbelastningen fra fritidsforbruket.
1. redusere forbruket av de mest problematiske formene for fritidsforbruk – som utenlands flyreiser.
2. gjøre fritidsforbruket mer energieffektivt – som å energimerke utstyret til den elektroniske hjemmeunderholdningen.
3. bruke mer penger på de minst energikrevende formene for fritidsforbruk - som restaurantbesøk - og tilsvarende mindre penger på de mest energikrevende - som sydentur
4. lære ny miljøvennlig praksis i fritida - som å sykle på ferie eller spise økologisk mat på restaurant - for så å ta dette med tilbake i hverdagen.

Til det siste punktet må jeg si at det er enklere sagt enn gjort å spise økologisk mat på restaurant. Det er vanskelig nok å være vegetarianer i Oslo, men å være økoveggis er enda mye verre. Så vidt jeg veit er det bare et par-tre restauranter som kan by på økomat, bla. Helios som jeg omtalte for noen dager siden.

Du kan også lese pressemeldingen basert på rapporten eller lese om saken på nrk.no.

onsdag 17. januar 2007

Kan "Hydroil" bli ny drivkraft in energiutviklingen?

Margareth Øvrum blir ny konserndirektør for teknologi og ny energi i fusjonen mellom Hydro og Statoil. Hun er offensiv i sine uttalelser om hva det nye konsernet skal gjøre i forhold til ny energi.

Jeg håper igjen at det er mer enn bare snakk og at storindustrien endelig har skjønt at miljø- og klimaspørsmål også vil berøre dem.


Brød

Ny vind i amerikansk miljøbevissthet?

ExxonMobil, omtalt som et av verdens "miljømonstre" og uttalt motstander av Kyoto-avtalen, har kuttet støtten til seks tenketanker som har sådd tvil om menneskeskapte klimaendringer.

Det må jo sies å være en god nyhet, samtidig som vi fortsatt sliter med FrPs formann som nekter å ta klimaendringene inn over seg.


Brød

Svanemerket ferdighus

Jeg vil bygge meg et hus....osv. osv.

Nå har ni av Mesterhus og ett av Skanska sine ferdighus fått miljømerket Svanen.
Det er snakk om lavenergihus med div. tilleggskrav om materialbruk osv. Det mest gledelige er egentlig at det er snakk om Mesterhus sine ni bestselgende hus, altså ikke nyskapninger for å få en "miljøprofil".

Jeg håper bare produsentene har kontroll på leverandørene av trevirke og kjøper utenlandsk tømmer, ikke norsk tømmer med en heller tvilsom miljøgaranti.


Brød

mandag 15. januar 2007

Lystgass til besvær

Lystgass (N2O) utgjør 4-5 prosent av det menneskeskapte utslippet av klimagasser i Norge og det er landbruket som står for mye av utslippene.

På Ås har Pål Tore Mørkved nettopp forsvart en avhandling om hvilke faktorerer som regulererer produksjonen av lystgass i jord og våtmarker.

Han mener å spore økt vilje til å endre metodene for å få ned utslippene.


Brød

søndag 14. januar 2007

Helios, alt for dyre fristelser

Jeg har vært en tur på Heliosbutikken i Hausmannsgate i Oslo.

Flott butikk, kjempestort utvalg av økologiske og biodynamiske produkter. Her kan man dekke absolutt alle sine behov på en miljøvennlig måte. Dessverre er det ALT for dyrt!

Helios har mange produkter som ikke fins i andre butikker i Norge, og den monopolsituasjonen utnytter de ganske grovt. Samtidig ligger de godt over prisene på feks. Coop på produkter som er å få i andre butikker. Feks. koster saltede, økologiske riskaker 16 kroner på Helios mens du kan få den samme pakka for ca. 10 kroner på Coop. 60% prisforskjell er for drøyt.

Til gjengjeld har butikken en fin café, her kan du få relativt billige smørbrød, økohamburgere, økologisk juice, brus og mye annet. Jeg kjøpte en ø-merket sandwich med hummus til 35 kroner. Jeg fikk to skiver mellomgrovt speltbrød med grønnsaker og en ganske god hummus.
Gode råvarer og en grei pris. Fordelen er også at tilbudet er ganske bredt sånn at man kan ta med kolleger og venner på lunsj og få alle mette og fornøyde ut igjen.

Alt i alt er nok Helios for spesielt interesserte med mye penger. Hvis jeg en dag blir rik skal jeg kun handle på Helios, men inntil det skjer så er nok Coop det beste alternativet. Og Kolonihagen!

Brød

Hurra for økokassa!

Jeg har fått min første kasse med økologiske grønnsaker, frukt, brød og egg fra Kolonihagen. Jeg fikk brokkoli, salat, paprika, cherrytomater, poteter, løk, alfaspirer, bananer, appelsiner, druer, speltbrød, egg og rundstykker.

Kassa koster 305 kroner, pluss transport til døra. Det virker egentlig litt dyrt, men når jeg smakte på varene så forsvant alle betenkligheter. Salaten smakte eh... SALAT! Jeg hadde glemt hvor godt en helt vanlig salat faktisk kunne smake. Brødet er utrolig smakfullt og mettende. Du betaler for kvaliteten, og jeg tror det er verdt det.

I går hadde jeg besøk, de kastet seg over druene og erklærte at det var de beste druene de noensinne hadde smakt.

Det eneste aberet var løken, den var litt frostskadd, og det har jeg tenkt å sende Kolonihagen en mail om.


Brød