søndag 1. april 2007

Studietur til København

Brød og Sirkus så Puls på Nrk hvor mye enklere det er for danskene å få tak i økologiske varer.
Vi ble nysgjerrige og bestemte oss for å sjekke ut om det virkelig stemmer, så vi bestilte tur med danskebåten i helga.

Allerede på lugaren på båten oppdaget vi at det er hakket bedre stilt i København enn i Oslo.
Det finnes nemlig to økologiske restauranter i byen, og den ene er vegetarisk.

Da vi hadde tatt bussen til hotellet gikk vi innom en butikk på veien, for å ta en liten titt.
Vi ble ikke skuffet. Det første som møtte oss på SuperBest var en frukt- og grøntavdeling som bugnet over av økologiske varer. Det var alt fra de mest grunnleggende grønnsakene til mer eksotiske utgaver. Man kunne til og med velge blant flere forskjellige typer chili. Videre fant vi både økologiske viner, økologisk øl og det var feks. mange forskjellige typer fruktjuice. Alt av meieriprodukter kom økologisk, og det var ikke noe problem å finne brød. Det var økologiske alternativer i alle ledd, og ikke bare kunne man velge økologisk, det var også forskjellige økologiske alternativer å velge mellom.

Vi kjøpte med oss en appelsinjuice fra Rynkeby, og satte kursen mot hotellet. Der tok vi inn på "Det grønne rommet fra 70-tallet", og oppdaget at appelsinjuicen vi kjøpte var bedre enn de vi har fått tak i i Norge.

Vi ruslet rundt og så oss om i diverse matbutikker. Ofte ble vi møtt av en vegg av grønne "Økologisk"-skilt.





Vi fant også et økologisk bakeri:
Det finnes i København noe som heter Københavns Miljønetværk.
Fra deres hjemmeside: "Københavns Miljønetværk er et frivilligt forum for virksomheder, der ønsker at arbejde aktivt med miljøforbedringer og bidrage til visionen om at gøre København til en af verdens reneste og sundeste storbyer."


På nettsiden finner man en oversikt over alle virksomhetene som oppfyller medlemskravene, dermed kan man lett velge seg ut miljøvennlige aktører, som for eksempel Purefood, en økologisk dagligvarebutikk, som til og med har økologisk kattemat. Dette er et kjempebra tiltak fra Københavns kommune.

Fredag ettermiddag spiste vi middag på den økologiske restauranten Flow. Fabelaktig mat, fin atmosfære og priser en kan like. Restaruranten har åpenbart en kundemasse som setter pris på tilbudet, det strømmet inn folk klokken fem, da den åpnet.

Brød foran øko-veggis-restauranten Flow.

Middagen lørdag ble inntatt på RizRaz, det er ikke en økologisk restaurant, men de har en super buffet for vegetarianere til 69 kroner. Et veldig bra alternativ om man ikke befinner seg i nærheten av Flow, eller ikke har reservert bort på Cap Horn, den andre økologiske restauranten. Cap Horn er ikke vegetarisk, dessuten er Brød allergisk mot meieriprodukter, så restauranten ekskluderte seg selv i grunn for vår del.

Alt i alt var det en super tur, det er litt deprimerende at vi bor i et økologisk u-land. Tenk om man kunne gått i en hvilken som helst butikk hjemme og hatt muligheten til å handle varer til et helt måltid. Det hadde vært fantastisk. Takket være kassen fra Kolonihagen klarer vi oss ganske bra, men uten den hadde det vært nesten håpløst. Konklusjonen blir at vi nok må flytte til Danmark.

Sirkus

Ingen kommentarer: