lørdag 24. mars 2007

Alt fornybart på ett sted!

Mange gode krefter har samlet seg og laget ei ny side om all fornybar energi. Deler av sida er også et hefte som man kan laste ned.

Hurra, jeg håper at dette kan være en god kilde til informasjon både for skoler, bedrifter og alle andre interesserte. Det fine er at miljøaspektene ved hver enkelt kilde diskuteres, se feks. miljøvirkninger for solenergi.

Og les dette om produkter og tjenester:
Fremgangsrik anvendelse av solenergi til oppvarming er avhengig av flere faktorer.
Faktorene er:
  • kompetente arkitekter og ingeniører som kan integrere systemene estetisk og teknisk i bygninger
  • tilgang på systemer til konkurransedyktig pris
  • kompetente fagfolk for installasjon og service
I dag må man si at det finnes barrierer på alle tre nivåer. Det er få arkitekter som arbeider med å utvikle hus som integrerer solenergisystemene på en estetisk tiltalende måte, og det er få VVS-ingeniører med relevant erfaring. Rørleggerbransjen som helhet har lite erfaring med solenergi, og det kan derfor by på problemer for en huseier å finne kompetente fagfolk for å utføre en installasjon.

Selv om prisene på elektrisk kraft og olje stiger, konkurrerer solenergi også med bioenergi og varmepumper, som per i dag er rimeligere i bruk. Det er derfor viktig fortsatt å arbeide for å redusere kostnadene.

Bedre energilager ville bety mye for å gjøre solvarmesystemer mer konkurransedyktige. Dessverre er det ikke noen banebrytende oppdagelser i horisonten.

Når det gjelder solcellesystemer, så er en fortsettelse av den forrykende markedsutviklingen avhengig av at
  • tilgangen på råvarer til moderate priser kan sikres
  • produksjonsprosessene utvikles videre slik at prisen på solceller kan fortsette å falle
  • det er klare rammebetingelser for salg av overskuddskraft til kraftnettet
  • det utvikles god teknologi og anerkjente standarder for nettilknytting av solceller, siden netteieren må være sikker på at fordelingsnettet er spenningsløst når vedlikeholdsarbeid skal utføres
I dag er råvareknappheten en trussel. Det hefter fortsatt usikkerhet ved om industrien vil lykkes i sine bestrebelser på å utvikle mer kostnadseffektive prosesser. For tynnfilmceller kan tilgangen på kritiske materialer utgjøre flaskehalser i fremtiden. Det er også viktig at eierne av nettilknyttede systemer får solgt overskuddskraft til nettet, da dette vil ha mye å si for økonomien. I de fleste land er dette ikke en selvfølge, og dette er et område der myndighetene må engasjere seg. For isolerte systemer ville mer kostnadseffektive batterier bety mye for å gjøre solceller konkurransedyktige i flere situasjoner.


Brød

Ingen kommentarer: